Båtturer

Vi kan tilrettelegge og organisere turer til bl.a. Utvær, Bulandet, Værlandet og Gåsvær. Priser må avtales i hvert enkelt tilfelle da vi må leie inn større båter til denne typen turer.

Utvær

Fyrsafari

Du kan ikke komme lenger vest i Norge enn øygruppen Utvær i Solund. Med sitt vakre fyr har øygruppen både historisk betydning og helt spektakulære naturomgivelser. Fiske har alltid vært hovedkilden til inntekt på Utvær. Nærhet til fiskefeltene gjorde det til et senter for sesongfiske.

Ingen bor der permanent lenger, men mange turister kommer til besøk om sommeren. Det imponerende fyret ble bygget i 1900, dets støpejernsstruktur tverrlig 31 meter over toppen av fjellet. Lysstrålen projiseres 45 meter over havnivå over havets overflate, blinker hvert 30. sekund og synlig opptil 35 km ut i Nordsjøen.

Hovedmotivet på den nye 50-krone seddelen (2018) er basert på Utvær fyr.

Om sommeren kan vi tilrettelegge fyrsafari til Utvær. Turen går fra Buskøy. Avhengig av været, går turen nord for eller sør for Ytre Sula og gjennom øyriket Solund. På Utvær kan du følge Nordsjøstien rundt øya med guide.

Underveis vil du se rester av kapellet som ble flyttet i 1718 og se hvor vikingene slipte sverdene sine før de dro ut på turene sine. Det vil være sjanse til å gå opp fyret og nyte den fantastiske utsikten!

Turen tar 3 timer med ca 2 timer stopp på Utvær. Fyrsafari er tilgjengelig på forespørsel.

Viking historia.

Utvær er berømt i historien helt tilbake til vikingtiden. Utvær og Solund er nevnt i Harald Hardrådes saga. I 1066 seilte Harald Hardråde ut fra Solund da han forlot landet for å erobre England. 200 fartøy pluss forsyningsbåter og andre småbåter ble samlet i Solund, og sagaen sier at mange av fartøyene seilte ut fra Utvær. På østsiden av bukten nær Likberget kan du se noen slipemerker i fjellsiden. Historien er at disse slipemerkene er laget av vikingene når de kvesset sverdene sine før de dro ut på sitt plyndringstokt. Slagene i England endte med nederlag på Stamford Bridge for kong Harald og hæren hans.

Båtturer til Utvær
Båtturer til Utvær
MS Stjernesund kan hente oss på Buskøy.
Utvær.
Utvær.
Om sommeren er det guidede turer på Utvær i regi av Utværs Venner.
Utvær
Utvær
Det er lunt inne på vågen.
Utvær
Utvær
Utvær Fyr.
Utvær.
Utvær.
Utsikten fra toppen av fyret.

Bulandet/Værlandet

Bulandet.

Bulandet, tidligere kalt Bue, er en øygruppe vest i havet i Askvoll kommune i Sogn og Fjordane. Det er om lag 300 øyer, holmer og skjær i øygruppa; av dem bor det folk på om lag 15 av øyene. Grunnkretsen Bulandet hadde 237 innbyggere pr. 1. januar 2017.

Etter at aktiviteten på Utvær i Solund tok slutt, er Bulandet det vestligste levende fiskeværet i Norge. I 2003 ble vei- og bruanlegget Nordsjøporten åpnet. Tidligere var det ferjesamband fra Askvoll/Fure/Værlandet til Bulandet. Nå går ferja til Værlandet, og derfra er det vei- og brusamband til Bulandet. Nordsjøporten er på i alt 6 nye bruer og 5240 meter ny veg. Navnet Bulandet kommer av bu som i rorbu eller sjøbu.

Hovednæringa er fortsatt fiske og fiskeforedling, men turisme gir også arbeid og inntekter og er en næring i vekst. Det er barnehage og kombinert barne- og ungdomsskole på Bulandet, der også barn fra Værlandet går.

Værlandet

Værlandet er ei øy i Askvoll kommune, Sogn og Fjordane, ved munningen av Vilnesfjorden. Den har et areal på 9 km² og 200 innbyggere.

Værlandet har broforbindelse med Bulandet lenger vest. På østsiden av øya ligger Austnes fyr. Høyeste punkt er er Høgkletten som måler 163. moh. Værlandet er et populært turistmål om sommeren, da mange besøker øya for å sykle Nordsjøvegen til Bulandet.

Nordsjøporten. Vegen mellom Værlandet og Bulandet består av seks bruer.
Nordsjøporten. Vegen mellom Værlandet og Bulandet består av seks bruer.
Under en voldsom storm i 1885 reddet Berta og Hansine 7 skipbrudne menn utenfor Hillersøy.
Under en voldsom storm i 1885 reddet Berta og Hansine 7 skipbrudne menn utenfor Hillersøy.
Bulandet. Kaidag.
Bulandet. Kaidag.
Båttur til Bulandet/Værlandet.
Båttur til Bulandet/Værlandet.
Båttur. Alden i bakgrunnen.
Båttur. Alden i bakgrunnen.

Gåsvær.

Gåsvær er et idyllisk fiskevær som ligger helt ytterst i havet utenfor Ospa. Her kan kan en oppleve både nydelige sommardager og nyte livet ute ihavgapet, men en kan også virkeleg få kjenne på naturkreftene når storm og orkan spiller opp.

Det vesle samfunnet baserar seg på fiskeri og jordbruk samt turisme, og er eit av stoppa på øyhoppingsruta som går frå Hardbakke til Bulandet.

Båttur til Gåsvær.
Båttur til Gåsvær.
Til kai på Gåsvær.
Til kai på Gåsvær.
MS Sulejet
MS Sulejet
Gåsvær.
Gåsvær.
Gåsvær - bebyggelsen.
Gåsvær - bebyggelsen.

Ospa.

Ospa er den ytterste øygruppa i Nord Solund. Det har bodd folk i Ospa i tidligere tider, men i dag er øygruppa ubebodd. Ospa er idag et eldordao for dykkere og kajakkpadlere.

Men folketomme og idylliske Ospa skjuler også en dramatisk krigshistorie.

Ospekyrkja.

Det er ikkje enkelt å oppdage inngangen til Ospekyrkja. Det er ei "berghole" i fjellet som ble brukt av to norske motstandsfolk til å rapportere tysk skips- og flyaktivitet langs kysten utenfor Ospa. Motstandsfolkene bodde i telt inne i hola og ved hjelp av en egen radosender sendte de sine rapporter til England. Etterhvert ble virksomheten deres oppdaget og de to måtte flykte. På svenskegrensa ble de arrestert begge to. Den ene satt på Akershus til krigsslutt, det siste året som dødsdømt. 

Motortorpedobåten MTB 354.

MTB 345 måtte i 1943 søke inn til Ospa i Solund på grunn av mangel på drivstoff. Den kom seg ikke videre, og ble oppdaga av tyske fly. De ble etter kort tid angrepet av tyske styrker, og hele mannskapet på 7 måtte overgi seg. De ble behandlet som sabotørar og alle ble skutt 30. juli og senket i Krossfjorden i  1943. 

Ospekyrkja
Ospekyrkja
Ospekyrkja ble brukt av norske motstandsfolk til å overvåke tysk skipstrafikk utenfor norskekysten under krigen.
Ospekyrkja.
Ospekyrkja.
Utsikten over skipsleia fra Ospekyrkja.
Ospa
Ospa
Krigsminnesmerke - MTB 345 tragedien i 1943.
Ospa.
Ospa.
Krigsminnesmerke .- MTB 345 tragedien i 1943.
Ospa.
Ospa.
De lune vikene i Ospa innbyr til kajakkpadling, dykking og bading.